Dolar 44,9292
Euro 52,7392
Altın 6.824,35
BİST 14.375,40
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 10°C
Yağmurlu
İstanbul
10°C
Yağmurlu
Per 15°C
Cum 17°C
Cts 18°C
Paz 18°C

Saadet Partisi Bursa: Su şehrinden beton Bursa’ya dönüştük!

Saadet Partisi Bursa: Su şehrinden beton Bursa’ya dönüştük!
REKLAM ALANI
14 Ekim 2025 10:10
62

Bursa’nın su krizine dikkat çekmek amacıyla Saadet Partisi Bursa İl Başkanlığı’nda düzenlenen toplantıda Başkan Yardımcısı Ahmet Vakkas Yıldız, Doğancı ve Nilüfer Barajları’nın doluluk oranının yüzde 0,54’e düştüğüne vurgu yaparak, “Hani Bursa su şehriydi ama bugün kriz yaşıyor” dedi. Yıldız, çözüm önerilerini sıralayarak yerel yönetimleri ve merkezi idareyi harekete geçmeye çağırdı.

BURSA (İGFA) – Saadet Partisi Bursa İl Başkanlığı’nda il genelindeki su krizine dikkati çeken bir basın açıklaması yapıldı.

ARA REKLAM ALANI

Mahalli İdarelerden Sorumlu Bursa İl Başkan Yardımcısı Ahmet Vakkas Yıldız, Evliya Çelebi ve Ahmet Hamdi Tanpınar’ın “su şehri” olarak tanımladığı Bursa’nın bugün kritik bir su krizi yaşadığını vurguladı.

“Su, sınırlı kaynakların en temeli ve bir kez kaybedildiğinde geri kazanımı zor bir nimettir” diyen Yıldız, “Doğancı ve Nilüfer Barajları’nın doluluk oranı 6 Ekim 2025’te yüzde 0,54’e indi; 21 Eylül’de yüzde 5,08’di. Bu barajlar Yıldırım, Nilüfer, Osmangazi, Gürsu, Kestel ve Mudanya’ya su sağlıyor.” dedi.

Doğancı Barajı’nın 1975-1983’te 50 yıllık ihtiyacı karşılayacağı söylenmesine rağmen yetersiz kaldığını, Nilüfer Barajı’nın da (1995-2007) eklenmesine rağmen sorun çözülemediğini belirten Yıldız, Çınarcık Barajı’nın (1996-2002) hidroelektrik odaklı planlanıp 2060’a kadar su sağlayacağı vaadinin de muamma olduğunu eleştirerek, “Yeterli yararlanamamak, beceriksiz yöneticilerin başarısıdır.” dedi.

SU KESİNTİLERİ VE SORUMLULUK ELEŞTİRİSİ

1 Ekim’den itibaren 12 saatlik planlı su kesintilerinin bazı mahallelerde 18-20 saate çıktığını söyleyen Yıldız, baraj doluluklarının yüzde 60’tan yüzde 1’in altına düşmesini iklim değişikliği ve kuraklıkla ilişkilendirdi. Yıldız, açıklamasında, “CHP ve AK Parti dönemlerinde kısa vadeli, ranta yönelik imar planları ‘Yeşil Bursa’yı ‘Beton Bursa’ya dönüştürdü. Bu kriz, çileye dönüştü; bekleme lüksümüz yok. Konuyu Allah’a havale etmek tez konusu olur.” diye konuştu.

SAADET PARTİSİ’NİN ÇÖZÜM ÇAĞRILARI

Suyun sağlıklı yaşamın, üretimin ve şehirciliğin olmazsa olmazı olduklarını kaydeden Yıldız, Bursa’nın tükenme noktasına gelmesi yarınları da tehdit ettiğini ifade ederek, partilerinin çözüm önerilerini 10 maddede sıraladı:

  1. Büyükorhan Düğüncüler Köyü Emet Çayı: Bursa’nın su sorununu büyük ölçüde çözer.
  2. Su Firması Anlaşmaları: Gözden geçirilmeli.
  3. Baraj Takviyeleri: Alternatif havzalar ve yer altı kaynaklar devreye alınmalı.
  4. Tasarruf Kampanyaları: Halk bilgilendirilmeli, teşvik edilmeli.
  5. Kayıp-Kaçak Tespiti: Yüksek riskli bölgelerde hızlı müdahale.
  6. Boru ve Tesisat Yenileme: Düzenli bakım.
  7. Akıllı Sayaçlar: Uzaktan izleme ve su ölçüm altyapısı yaygınlaştırılmalı.
  8. Uzun Vadeli Plan: 2050-2100 su yönetimi planı hazırlanmalı.
  9. Eğitim ve Medya: Su tasarrufu bilinci artırılmalı.
  10. Tarımda Sulama: Verimli su kullanımı yaygınlaştırılmalı.
REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.