Dolar 45,1848
Euro 53,0864
Altın 6.719,72
BİST 14.442,56
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cum 11°C
Cts 13°C
Paz 11°C
Pts 14°C

Kayseri Büyükşehir’den kırsala yeni model

Kayseri Büyükşehir’den kırsala yeni model
REKLAM ALANI
3 Nisan 2026 03:35
67

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç’ın kırsalda vizyoner projesi “Koyunlar Artıyor, Meralar Şenleniyor” kapsamında 5 yıl önce dağıtılan 4 bin 300 koyunla yaklaşık 150 bin başlık küçükbaş artışı sağlandı.

KAYSERİ (İGFA) – Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tarım ve hayvancılıkta üretimi güçlendirmeye yönelik ortaya koyduğu vizyon doğrultusunda, Kayseri Büyükşehir Belediyesi de sahada somut ve sürdürülebilir projeler üretmeye devam ediyor. Bu kapsamda Büyükşehir Belediyesi’nin tarım ve hayvancılık alanında hayata geçirdiği örnek projelerden biri olan “Koyunlar Artıyor, Meralar Şenleniyor”, kırsal kalkınmada sürdürülebilir ve kendi kendine yeten bir modeli başarıyla ortaya koydu. 2021 yılında başlatılan proje ile Kayseri’nin 16 ilçesinde küçükbaş hayvancılık yeniden ivme kazandı.

ARA REKLAM ALANI

Proje kapsamında 2021 yılında 1100, 2022 yılında ise 3 bin 200 olmak üzere toplam 4 bin 300 koyun üreticilere teslim edildi. Ancak projeyi benzerlerinden ayıran en önemli unsur, sürdürülebilir geri dönüş sistemi oldu. Dağıtımın ikinci yılında üreticilerden 5’er koyun, dördüncü yılın sonunda ise yeniden 5’er koyun geri alınarak başka üreticilere verildi. Böylece destek yalnızca ilk etapta faydalanan işletmelerle sınırlı kalmadı, her yıl yeni üreticiler sisteme dâhil edildi.

Bu döngüsel model sayesinde Kayseri genelinde küçükbaş hayvan varlığında yaklaşık 150 bin başlık artış sağlandı. Meraların daha etkin kullanılmasıyla birlikte et ve süt üretim kapasitesinde de önemli bir yükseliş kaydedildi. Kırsalda üretim zinciri güçlenirken, ailelerin gelir yapısı da daha sürdürülebilir hale geldi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, projeye ilişkin değerlendirmesinde, “Biz yalnızca hayvan dağıtmadık; üretimi büyüten bir sistem kurduk. Üreticimizin emeğini çoğaltan, kendi kendini yenileyen bir model oluşturduk. Meralarımızı yeniden üretimin merkezi haline getirdik” ifadelerini kullandı.

Projeden faydalanan üreticiler de sağlanan destekler dolayısıyla Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç’a ve Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı ekiplerine teşekkür ederek, uygulamanın hem ekonomik hem de sosyal açıdan kırsala canlılık kazandırdığını vurguladılar.

Büyükşehir Belediyesi’nin hayata geçirdiği bu model, üretimi esas alan kalkınma anlayışının Kayseri’deki güçlü ve başarılı yansımalarından biri olarak dikkat çekiyor. Başkan Büyükkılıç’ın öncülüğünde yürütülen projeyle ilçelerdeki besiciler hem sürdürülebilir hayvancılık yapma imkânı buluyor hem de kırsal ekonominin yeniden canlanmasına katkı sağlıyor.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.