Dolar 32,1946
Euro 34,9604
Altın 2.505,06
BİST 10.739,57
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
25°C
Parçalı Bulutlu
Çar 22°C
Per 22°C
Cum 23°C
Cts 22°C

DEVA Partili Karal: Tarımsal girdi maliyetleri 53 aydır aralıksız yükseliyor

DEVA Partili Karal: Tarımsal girdi maliyetleri 53 aydır aralıksız yükseliyor
REKLAM ALANI
29 Nisan 2024 16:13
18

DEVA Partili Hasan Karal, yüksek enflasyon ve maliyetler dolayısıyla çiftçilerin zor bir dönem geçirdiğini söyledi. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre tarımsal girdi maliyetlerinin 53 aydır aralıksız arttığını anımsatan Karal, bu artışa bağlı olarak Türkiye’nin yıllık yüzde 72 ile gıda enflasyonunda OECD ülkeleri arasında birinci olduğuna dikkat çekti.

Çiftçilerin maliyetlerle başa çıkmakta zorlandığını belirten Karal, “Çiftçilerimizin, üreticilerimizin şu an en büyük sorunu girdi maliyetleri. Geçen yıla oranla maliyetlerde çok büyük artış var. Mazot yüzde 100’ün üzerinde arttı. Gübre, zirai ilaç, işçilik keza öyle. Artan maliyetleri ürüne yansıtmak zorunda kalan birçok çiftçi, ürününü satamadı. Bir çoğu maliyetlerini karşılayamadı. Bunun sonucunda ise narenciye üreticileri ağaçları sökmek zorunda kaldı, kiraz üreticileri seslerini duyurmak için ürünlerini yola döktü, fındık üreticileri baltayla ağaçlarını kesti. Binlerce çiftçi, üretici üretimi bırakmak zorunda kaldı.” diye konuştu.

ARA REKLAM ALANI

Milletvekili Karal, hasat zamanı yaklaşan buğdayda da maliyetlerin arttığını vurguladı. Buğday üreticilerinin dört gözle Toprak Mahsulleri Ofisi’nden (TMO) buğday alım fiyatının açıklanmasını beklediğini anımsatan Karal, şunları söyledi:

“Buğdayda hasat zamanı yaklaşıyor. Geçen yıl TMO, buğday alım fiyatını kilo başına 8 lira 25 kuruş açıklamış, kilo başına 1 liralık Bakanlık desteğiyle birlikte bu rakam 9 lira 25 kuruş olmuştu. Diğer üreticilerde olduğu gibi buğday çiftçisinin de maliyetleri geçen yıla göre çok yükseldi. Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin araştırmasına göre çiftçilerimizin buğday tohumunu attığı günden hasada kadar yapacağı harcamalar dikkate alınarak yapılan maliyet hesabında, buğdayın ortalama maliyeti geçen yıla göre yüzde 62 oranında artmış. TMO, alım fiyatını açıklarken bunu mutlaka göz önünde bulundurmalı.”

Hibya Haber Ajansı

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.