Dolar 44,9246
Euro 52,7813
Altın 6.872,08
BİST 14.415,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 11°C
Yağmurlu
İstanbul
11°C
Yağmurlu
Per 15°C
Cum 17°C
Cts 20°C
Paz 20°C

Bursa’nın 2060’a kadar su ihtiyacını karşılayacak… Çınarcık’ın by-pass hattı devrede

Bursa’nın 2060’a kadar su ihtiyacını karşılayacak… Çınarcık’ın by-pass hattı devrede
REKLAM ALANI
1 Eylül 2025 11:45
74

Bursa Büyükşehir Belediyesi, Çınarcık Barajı’ndan şehre içme suyu sağlayan by-pass hattını devreye aldı. 2026’da tam kapasite hizmete girecek proje, 2060’a kadar Bursa’nın su ihtiyacını karşılayacak.

Adiviye ELBAŞ – gazeteabc / BURSA (İGFA) – Bursa Büyükşehir Belediyesi, kentin 2060 yılına kadar içme suyu ihtiyacını karşılayacak Çınarcık İçme Suyu Projesi’nin by-pass hattını 1 Eylül 2025’te düzenlenen törenle devreye aldı.

ARA REKLAM ALANI

Törende konuşan DSİ 1. Bölge Müdürü İnan Gündüz, 1995’te temeli atılan ve 2008’de tamamlanan Çınarcık Barajı’nın 125 metre yüksekliğe ve 379,9 milyon metreküp depolama hacmine sahip olduğunu belirtti.

Gündüz, “Yaklaşık 5,5 milyar TL’lik yatırımla, yılda 145 milyon metreküp su sağlayarak 400 binden fazla hanenin ihtiyacını karşılayacağız. Bu proje, kurumlar arası iş birliğinin bir örneğidir” dedi.

BY-PASS HATTI DEVREDE

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, kuraklık nedeniyle Doğancı ve Nilüfer barajlarındaki su seviyesinin kritik seviyelere düştüğünü, bu nedenle projeyi hızlandırdıklarını söyledi. By-pass hattının 100 bin metreküp kapasiteyle Kayapa’dan BUSKİ sistemine bağlandığını ve Dobruca Arıtma Tesisi’ne ulaştığını belirten Başkan Bozbey, “2026 yazında barajı tam kapasiteyle devreye alarak günlük 300 bin metreküp su sağlayacak arıtma tesisi, 96 kilometrelik hat ve 26 bin metreküplük depolarla Bursa’nın su güvenliğini güçlendireceğiz” dedi.

“SU TASARRUFU ŞART”

Suyun değerini bilmenin önemine vurgu yapan Başkan Bozbey, “Hiçbir baraj sınırsız değil. Su tasarrufu, vahşi sulamanın önlenmesi ve yağmur sularının toplanması için çalışıyoruz. Bursa’yı geleceğe taşıyacak olan toplumsal farkındalıktır” dedi. Projeye katkı sunan Valilik, DSİ, Karayolları, Orman ve Çevre Müdürlükleri, OSB yönetimleri ve BUSKİ çalışanlarına teşekkür eden Bozbey, “Bu proje, Bursa’nın geleceğine yapılan önemli bir yatırımdır” dedi.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.