Dolar 32,5320
Euro 34,8934
Altın 2.422,04
BİST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Per 21°C
Cum 19°C
Cts 18°C
Paz 19°C

Norveç birkaç yıldır Husilerle gizli görüşmeler yaptı

Norveç birkaç yıldır Husilerle gizli görüşmeler yaptı
REKLAM ALANI
18 Mart 2024 11:44
13

Norveç Dışişleri Bakanlığı görüşmelere ilişkin konuşmak istemezken NRK'ya gönderdiği bir e-posta mesajında Norveç'in "çatışma ve BM'nin Yemen'deki barış çabalarıyla bağlantılı olarak Husilerle uzun süredir temas halinde olduğunu" doğruladı.

Somut bilgilerle karşı karşıya kalan Dışişleri Bakanlığı, hem Dışişleri Bakanı Andreas Kravik'in yakın zamanda Umman'da Husilerle görüştüğünü, hem de Dışişleri Bakanlığı temsilcilerinin daha önce Yemen'in başkenti Sanaa'yı ziyaret ettiğini doğruladı.

ARA REKLAM ALANI

Dışişleri Bakanlığı, temasın amacının Yemen'de uzun süredir devam eden çatışmanın çözümüne katkıda bulunmak olduğunu söyledi.

Yemen uzmanı ve NMB Üniversitesi profesörlerinden Stig Jarle Hansen, Norveç'in ince bir çizgide denge kurduğunu söyleyip, Husiler'in, Norveç için hayati öneme sahip alanlar üzerinde güç uygulama fırsatına sahip olması nedeniyle Norveç'in Husilerle temas kurmasının gerekli olduğuna inanıyor

Husiler, Kızıldeniz ve Aden Körfezi'ndeki gemilere düzenlenen bir dizi saldırının ardından dünyanın dikkatini çekti. Husiler, Gazze'deki savaşa tepki olarak "İsrail bağlantısı" olduğunu söyledikleri gemilere saldırdı.

Geçtiğimiz hafta Husi lideri Abdülmelik el-Husi, grubun saldırılarının artacağını söyledi. Şimdi de Hint Okyanusu'ndaki Ümit Burnu'na giden gemilere saldırmakla tehdit ediyorlar.

"ABD'ye ölüm, İsrail'e ölüm, Yahudilere lanet" sloganıyla bilinen hareket, geçtiğimiz günlerde ABD tarafından yeniden terörist listesine alınmıştı.

Şubat ayında İngilizlere ait Rubymar gemisi Husiler tarafından atılan gemisavar füzeyle vurulmuş,Mart ayında da batmıştı.

Husiler, Yemen'in büyük bir bölümünü kontrol ediyor ancak ülkede meşru yönetici güç olarak tanınmıyor. İran tarafından askeri ve siyasi olarak destekleniyorlar.

Hibya Haber Ajansı

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.