Dolar
Euro
Altın
BİST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 29°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
29°C
Parçalı Bulutlu
Cum 27°C
Cts 26°C
Paz 24°C
Pts 27°C

Diyetisyenlere ilgi arttı! Sahte uzmanlara kanmayın!

Diyetisyenlere ilgi arttı! Sahte uzmanlara kanmayın!
REKLAM ALANI
8 Haziran 2025 12:25
73

Son yıllarda sağlıklı yaşam bilincinin artmasıyla diyetisyenlik mesleğine ilgi hızla yükseliyor. Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğr. Gör. Hatice Nurseda Hatunoğlu, obezite ve kronik hastalıkların artışı ile sosyal medyanın beslenme konularını popülerleştirmesinin bu ilgiyi tetiklediğini belirtti.

İSTANBUL (İGFA) – Üsküdar Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden Öğr. Gör. Hatice Nurseda Hatunoğlu, diyetisyenlik mesleğine artan ilgiyi ve toplumdaki yanlış beslenme alışkanlıklarını değerlendirdi, sosyal medyadaki bilgi kirliliğine karşı uyardı.

ARA REKLAM ALANI

Hatunoğlu, diyetisyenliğin yalnızca kilo verme veya alma ile sınırlı olmadığını vurguladı.

“Diyetisyenler, diyabet, hipertansiyon, kalp hastalıkları, kanser gibi durumlarda beslenme tedavisi uyguluyor; sporcu, çocuk, gebe, yaşlı beslenmesi gibi alanlarda çalışıyor ve toplu beslenme sistemlerinde menü planlıyor,” dedi. Ancak toplumda “herkesin bir diyetisyeni var” algısının, yetkin olmayan kişilerin beslenme danışmanlığı yapmasına yol açarak halk sağlığını riske atabileceğini ifade etti.

“MUCİZE DİYET” YANILGISINA DİKKAT

Toplumda yaygın olan yanlış beslenme inanışlarına değinen Hatunoğlu, “Tek tip beslenme, öğün atlama, detoks içecekleri veya karbonhidratların tamamen kesilmesi gibi yöntemler bilimsel değil. ‘Mucize diyetler’ kalıcı kilo kaybı sağlamaz,” uyarısında bulundu. Diyetisyenlerin, bireye özel ve kanıta dayalı beslenme planlarıyla doğru alışkanlıklar kazandırdığını belirtti.

SOSYAL MEDYADA BİLGİ KİRLİLİĞİ RİSKİ

Hatunoğlu, sosyal medyanın bilgi yayılımını hızlandırdığını ancak uzman olmayan kişilerce paylaşılan yanlış bilgilerin halk sağlığını tehdit ettiğini söyledi. “Diyetisyenlik, yalnızca Beslenme ve Diyetetik lisans mezunlarının yapabileceği bir meslek. Vatandaşlar, Sağlık Bakanlığı onaylı, diplomalı diyetisyenlere başvurmalı,” dedi. Kamu spotları ve sağlık kurumları aracılığıyla bilinçlendirme çalışmalarının önemine dikkat çekti.

ONLİNE DİYET HİZMETLERİ AVANTAJLI MI?

Online diyetisyenlik hizmetlerinin, özellikle yoğun kişiler ve farklı şehirlerde yaşayanlar için zaman tasarrufu sağladığını belirten Hatunoğlu, “Ancak yüz yüze görüşmelerdeki iletişim ve motivasyon desteği her zaman online’da sağlanamayabilir. Uzman kişilerce yürütülmeli ve gerektiğinde yüz yüze destekle tamamlanmalı,” diye ekledi.

Diyetisyenlerin, doktor, psikolog ve fizyoterapist gibi sağlık profesyonelleriyle iş birliği yaparak kronik hastalıklar, obezite ve yeme bozukluklarında bütüncül tedavi sunduğunu vurgulayan Hatunoğlu, bu iş birliğinin tedavi sürecini hızlandırdığını ve yaşam kalitesini artırdığını ifade etti.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.