Dolar 32,5949
Euro 34,8066
Altın 2.495,63
BİST 9.458,13
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 21°C
Sal 22°C

Avrupa Birliği, Ukrayna’ya askeri yardımı artırmak ve yenilemek için anlaşmaya vardı

Avrupa Birliği, Ukrayna’ya askeri yardımı artırmak ve yenilemek için anlaşmaya vardı
REKLAM ALANI
14 Mart 2024 10:30
13

Brüksel'deki büyükelçilerin imzaladığı anlaşma, yıl sonuna kadar Avrupa Barış Tesisi'ne (EPF) 2022 başından bu yana taahhüt edilen 6,1 milyar Euro'ya ek olarak 5 milyar Euro daha aktaracak.

EPF, Rusya'daki savaşın hemen ardından, üye devletlerin ulusal stoklarında bulundurdukları askeri teçhizatı Kiev'e sağlamak için harekete geçmesiyle önem kazandı.

ARA REKLAM ALANI

Anlaşma, bu bağışların maliyetini kısmen karşılayarak, en büyüğünden en küçüğüne kadar tüm ülkelerin katkıda bulunup yardım etmesine olanak tanıyor. Zira AB'nin kasası askeri sonuçları olan harcamaları finanse edemiyor.

Ancak 2023'te stoklar yavaş yavaş tükendikçe ve hükümetler Ukrayna'ya toplu bağış yerine ikili bağış yapmaya yöneldikçe EPF gücünü kaybetmeye başladı. Anlaşma, Mayıs ayında Macaristan'ın Kiev'in OTP Bank'ı "uluslararası savaş sponsoru" olarak tanımlamasına misilleme olarak veto etmesi sonrasında fiilen felç oldu.

Bu karar, yoğun bir diplomatik baskının ardından aylar sonra kaldırıldı, ancak Budapeşte, mekanizmayı tamamlamak için 500 milyon Euro'luk yeni bir dilimin serbest bırakılmasını engellemeye devam etti.

Bu arada, EPF'de reform yapılması ve onu daha verimli, daha öngörülebilir ve Ukrayna'nın ihtiyaçlarına daha iyi uyarlanmış hale getirmek için bir tartışma başlatıldı.

Ancak görüşmeler beklenenden daha uzun sürdü. Almanya, ülkenin beklenen girdisinden (ikili bağışların) düşürülmesinde ısrar ederken, Yunanistan ve Kıbrıs tarafından desteklenen Fransa, EPF'nin yalnızca blok içinde üretilen silah ve mühimmatı satın almak için kullanılmasını talep etti.

Hibya Haber Ajansı

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.