Dolar 44,8573
Euro 52,8184
Altın 6.966,26
BİST 14.587,93
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
17°C
Parçalı Bulutlu
Pts 18°C
Sal 20°C
Çar 11°C
Per 14°C

Maltepe Sempozyumu’nun bildiriler kitabı tanıtıldı

Maltepe Sempozyumu’nun bildiriler kitabı tanıtıldı
REKLAM ALANI
9 Nisan 2026 07:05
22

İstanbul’da Maltepe Belediyesi’nin geçen yıl düzenlediği ve alanında önemli isimlerin katıldığı “İstanbul’un Katmanları: Kent Arkeolojisi ve Maltepe Sempozyumu”nda sunulan bildirileri içeren kitabın lansmanı yapıldı.

İSTANBUL (İGFA) – Maltepe Belediyesi tarafından, 2025’in Eylül ayında gerçekleştirilen “İstanbul’un Katmanları: Kent Arkeolojisi ve Maltepe Sempozyumu”nda sunulan bildirileri içeren 126 sayfalık kitabın lansmanı yapıldı.

ARA REKLAM ALANI

Prof. Dr. Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde, Maltepe Belediye Başkanı Mimar Esin Köymen’in ev sahipliğinde gerçekleştirilen tanıtım töreni, İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı öğrencilerinin dinletisiyle başladı. Lansman törenine Küçükyalı Arkeopark proje yürütücüsü Esra Ekşi Balcı ve yine aynı alanda çalışma yürüten ekipler adına mimar Arzu Özsavaşçı, Düzce Üniversitesi, Su Altı Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü ve Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Bilir, İstanbul Arkeoloji Müzeleri adına Mine Kiraz Vancı ve Ozan Eser Vancı, Europa Nostra Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Yiğit Özar, Maltepe Belediyesi başkan yardımcıları, birim müdürleri, meclis üyeleri, muhtarlar, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar katıldı.

KÖYMEN: “MALTEPE GEÇMİŞİ, BUGÜNÜ VE GELECEĞİ BİRLİKTE TAŞIYAN BİR KENTTİR”

Sempozyum kitabının lansmanında konuşan Maltepe Belediye Başkanı Mimar Esin Köymen, “Bugün burada, yalnızca bir kitap tanıtımı için değil; önemli bir bilimsel buluşmanın kalıcı bir ürünü olan çalışmayı, ortak hafızamıza kazınan bir eseri birlikte karşılamak için bir aradayız. Maltepe’nin tarihsel katmanlarını, binlerce yıllık kültürel birikimini ve bu toprakların belleğini ele alan bildiriler; artık bir kitap bütünlüğünde, geleceğe bırakılan güçlü bir kaynak haline gelmiştir. Bu eser, kent arkeolojisinin yalnızca geçmişi anlamaya değil, geleceği kurmaya da ışık tuttuğunu bir kez daha ortaya koymaktadır. Maltepe; geçmişi, bugünü ve geleceği birlikte taşıyan bir kenttir. Küçükyalı Arkeopark’tan Vordonisi Adası’na, Fındıkbayır’daki Bizans kalıntılarından Ceneviz Kalesi’ne uzanan bu zengin miras; bilimsel birikimle kalıcı hale gelen bu kitapta yaşamaya devam edecektir” dedi.

Sempozyuma ve kitaba katkı sunan herkese teşekkür eden Başkan Esin Köymen, bu tanıtımın; yeni çalışmaların, yeni iş birliklerinin ve Maltepe’nin kültürel mirasını daha da görünür kılacak projelerin başlangıcı olmasını dilediğini söyledi.

DİJİTAL MİRAS PLATFORMU OLUŞTURULACAK

Sempozyumun kapanış konuşmasında söz alan ve İBB Miras iş birliğiyle Maltepe Mezarlığı ve Süreyyapaşa Türbesi’nde restorasyon çalışmaları yaptıklarını belirten Maltepe Belediye Başkan Yardımcısı Cevahir Efe Akçelik, “Küçükyalı Arkeopark’ı, kent yaşamının aktif bir parçası haline getirilmesi gereken önemli bir miras alanı olarak ele alıyor, bu doğrultuda düzenli bakım çalışmalarına katkı sunuyoruz. Aynı zamanda “İstanbul’un Katmanları: Kent Arkeolojisi ve Maltepe” başlıklı bir sempozyumu alanda gerçekleştirerek kamuoyunun gündeminde canlı tutmayı amaçlıyoruz” diye konuştu.

İlçede yürütülen kültürel mirasla ilgili çalışmalara da sözlerinde yer veren Akçelik, bu alanda yapacakları çalışmalarından bahsederek, “Maltepe Tren İstasyonu ile dört adet lojmanın; kültür merkezi, sergi ve atölye alanı olarak değerlendirilmesi amacıyla T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na ikinci resmi başvurumuzu yaptık. Vordonisi Adası ve Bostancıbaşı Köprüsü’ne ilişkin bir takım çalışmalarımız sürüyor. Başkanımızın özel çabasıyla Süreyyapaşa Köşkü’nün restorasyonuna yönelik önemli adımlar atılıyor; bu yapıyı yeniden kent yaşamına kazandırmayı hedefliyoruz. Maltepe’ye ilişkin tez, kitap ve akademik çalışmaları bir araya getirerek kapsamlı bir envanter ve kamusal bir kitaplık oluşturmayı hedefliyoruz” dedi.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.